ODLIČNI REZULTATI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU IZ ITALIJANŠČINE

V petek, 10. 3. 2023 je na Osnovni šoli Anton Ukmar v Kopru potekalo državno tekmovanje iz znanja italijanskega jezika. Osnovno šolo Koper so zastopale učenke devetih razredov, ki so se na tekmovanju odlično odrezale. Lia Medveš iz 9.b razreda je prejela SREBRNO PRIZNANJE. Katarina Kirn iz 9.a razreda ter Ana Karolina Juri iz 9.d razreda pa sta osvojili BRONASTO PRIZNANJE.

Čestitke!

 

Naši zbori na pevskih revijah Naša pomlad 2023

Iskrene čestitke vsem pevcem otroškega zbora Sončki, starejšega pevskega zbora in mladinskega pevskega zbora, ki so se z odlično interpretacijo, pestrim repertoarjem in dodelano tehniko predstavili na območnih pevskih revijah.

Pevci so poželi bučne aplavze ter izjemno oceno s strani strokovnega ocenjevalca.

Pevce sta na klavirju spremljali Tina Falkner in Sindija Šiško.

Ponosne mentorice:

Lara Žorž, prof.

Maja Cilenšek, prof.

Ingrid Poropat, prof.

 

Poročilo 33. medobčinskega otroškega parlamenta

Društvo prijateljev mladine Koper je v petek, 24. 3. 2023, organiziralo 33. medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležile učenke naše šole Katarina Kirn (9. a), Mia Ravnikar (8. d) in Andrijana Ilieva (9. d).

Parlamentarci so se v prvem delu srečanja, ki je potekal v prostorih Svetovalnega centra Istre, razdelili v tri skupine in pod vodstvom strokovnih delavk razpravljali o letošnji temi otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih s podtemami Kaj je dušeno zdravje, Vpliv okolja na moje duševno zdravje, Moji viri moči in Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Po končani diskusiji so potekale volitve za predstavnike na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo v torek, 11. 4. 2023, v Ljubljani. Občino Koper bodo zastopali trije izvoljeni člani – iz OŠ Koper, OŠ Dekani in OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige. Za predsednico tričlanskega odbora so izvolili Katarino Kirn iz OŠ Koper.

V drugem delu srečanja, ki je potekal v sejni dvorani Pretorske palače, pa se je odvijalo plenarno zasedanje, ki so ga vodili izvoljeni predstavniki. Mlade parlamentarce so v sejni dvorani pozdravili in nagovorili podpredsednica DPM Koper gospa Ljuba Miljušević, župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in generalna sekretarka ZPMS gospa Breda Krašna.

Po uvodnem delu so učenci po skupinah predstavili povzetke delavnic.

Poseben gostja dr. Miha Vivoda, predsednika društva Naredi nekaj za naravo, je predstavil svojo življenjsko zgodbo in poslanstvo ustanovljenega društva: sobivanje športa in varovanje okolja. Poudaril je pomembnost vrednot, ki jih zasledujemo, in naših dejanj ter opozoril na stranpoti podrejenosti videzu, s katerim želimo biti všečni drugim. Gospa Ana Stavber, predstavnica NIJZ, je mladim predstavila program Mira in možnosti, kje lahko poiščejo vire moči.

Mladi parlamentarci so bili povabljeni, da predstavijo svoja mnenja o temah letošnjega otroškega parlamenta. Izpostavili so predvsem neustrezno in pretirano uporabo telefonov, odgovornost staršev pri njihovi uporabi in pomembnost zaupanja v osebe, ki jim lahko ob njihovih izzivih pomagajo.

33. medobčinski otroški parlament se je zaključil ob prijetni glasbi dueta OŠ Šmarje pri Kopru in s skupinskim fotografiranjem.

Manica Cink, mentorica

Vir: osebni arhiv M. Cink

Vir: osebni arhiv M. Cink

Vir: DPM Koper

 

Ekipa RoboSončki OŠ Koper se je v soboto, 18. marca 2023, v Ljubljani udeležila Odprtega državnega prvenstva FIRST LEGO League Slovenije, ki je bilo obenem Finale FLL regije Adria. Letošnja sezona FLL je potekala pod imenom Super Powered. Otroci so raziskovali, kako pridobivamo, hranimo in uporabljamo energijo.

Nastopili so v 4 disciplinah:

 • Tekma robotov
 • Zasnova robota
 • Inovativni projekt
 • Vrednote – ekipno delo

 

Med 28-imi uvrščenimi ekipami iz 5-ih držav (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora) so dosegli

 • 2. mesto v tekmi robotov,
 • pokal za Zasnovo robota in
 • skupno 3. mesto za naslov Prvaki FLL Adria.

 

RoboSončki so:

 • Lin Jurak,
 • Gabriel Koščica,
 • Luis Grilc Stepančič,
 • Nejc Leskovec Kankaraš,

vsi 8. razred.

Čestitke!

Mentorice: Alenka Malej, Urška Jurak in Agelina Ćurić

Foto: Anita Leskovec

Organizator in izvajalec programa in dogodkov FIRST LEGO Liga v Sloveniji je organizacija Super Glavce.