Dodatne informacije na naslednjih povezavah:

Poklicni barometer 2021

Poklicni barometer 2021 je raziskava, ki jo na Zavodu izvajamo enkrat letno in napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela za naslednje leto. Napovedi so rezultat ocen strokovnih delavcev zavoda za zaposlovanje ter predstavnikov agencij za zaposlovanje ter študentskega servisa. Raziskava obsega 12 napovedi po območnih službah in skupno napoved na ravni države. V letošnjem Poklicnem barometru smo ocenjevali 177 poklicev ter ugotovili, da se pri 108 poklicih (14 več kot v lanskem letu) napoveduje primanjkljaj kadra, kar pomeni, da bodo pri teh poklicih potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela. Pri 51 poklicih pričakujemo, da bo v letu 2022 ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela, za 18 poklicev (kot so npr. tajniki, referenti v turističnih in potovalnih agencijah, poslovni sekretarji, novinarji, filozofi, antropologi, sociologi,…) pa se ocenjuje presežek kadra glede na oceno potreb trga dela. Sicer pa je za leto 2022 napovedan primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

Podrobnejši opis o metodologiji raziskave je v priponki Poklicni barometer – Metodološka pojasnila.

Podatki so na voljo na spletni strani ZRSZ:

https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/katerih-kadrov-bo-primanjkovalo-prihodnje-leto

Katerih kadrov bo primanjkovalo prihodnje leto?

https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/katerih-kadrov-bo-primanjkovalo-prihodnje-leto
www.ess.gov.si

Odgovor vam ponuja Poklicni barometer 2021. Za leto 2022 je napovedan primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

 

 

Aktualne novice

 

 

Karierne zagonetke?

Informacij o izbiri šole in poklica je te dni toliko, da bi vsakogar vsaj malo zmedle. Če si se pri odločitvi za srednjo šolo, fakulteto ali poklic znašel/znašla pred dilemo, ti ostajamo na voljo za klepet in nasvet:

  • Tel.: 040 283 010
  • E-mail: tina.mrzek@lu-koper.si
  • Skype: Karierni Plac Koper
  • WhatsApp: 040 283 010
  • Zoom: po dogovoru
(Skupno 895 obiskov, današnjih obiskov 1)