Z namenom spomina in obeležitve dneva samostojnosti in enotnosti, ko smo Slovenke in Slovenci pred 32 leti, točneje 23.12.1990 enotno na plebiscitu izrazili zahtevo po samostojni in neodvisni državi, je učitelj zgodovine Mihael Vidmar z ostalimi člani aktiva družboslovja pripravil razstavo. V razstavo, ki je bila v pripravi slab mesec, je bilo vloženega veliko truda, da bi tako učencem kakor tudi starejšim predstavili dogajanje v povezavi z zgodovinskim trenutkom, kateri je tlakoval pot v samostojnost.

Razstava povzema vzroke za razpad nekdanje skupne države, politično dogajanje pri nas, vpliv turističnega marketinga ”Slovenija moja dežela”, plebiscitno propagando, izvedbo plebiscita ter kaj je to prineslo s seboj. Razstava je bila opremljena večinsko z fotografskim materialom ter bistvenimi opisi, da bi si lahko tako učenci bolje predstavljali. Prav posebna točka razstave pa je bila steklena vitrina v kateri so bili razstavljeni originalni eksponati (osebna zbirka učitelja Vidmarja) iz obdobja plebiscita kot so npr. letaki, knjige, jeans jakna z broškami in našitki iz tistega časa, denar, potni list, zastave, nalepke…

Poleg razstave, ki je zaživela v zadnjem tednu pred božičem, pa se je organiziral šolski ”plebiscit” oz. volitve, kjer so učenci in zaposleni na prav posebnih glasovnicah izrazili kakšnih sprememb si želijo v naši državi in na naši šoli. Namen tega je bil, da bi učenci in zaposleni ugotovili kakšno moč imajo njihova mnenja, da je tudi zaposlenim mar zanje in jih zanima kaj si mislijo predvsem pa, da se spodbuja državljanska vzgoja glede obiska volitev in oddaje svojega glasu.

Related Images:

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost